Od jara do podzimu vládne v řadě domácností sezóna grilování. Nádherná vůně linoucí se ze zahrad a teras a také mnohem zdravější způsob přípravy, než je třeba smažení, proměnily naši zem v grilovací velmoc. Slyšeli jste už o grilování masa a zeleniny na pečicích kamenech? Bude vám stačit minimum tuku k dosažení skvělého kulinářského výsledku.
Pečicí a grilovací kameny se vyrábějí v různých tvarech (obdélník, čtverec, kruh) a hladké nebo s drážkou a otvorem pro odvádění omastku vypečeného z masa. Vybrat si můžete také z různých tvarů grilovacích kamenů s prohloubenou plochou pro grilování, případně kombinované pečicí kameny. To jsou speciální výrobky z jednoho kusu přírodního kamene, jejichž plocha je ale vždy rozdělena na dvě odlišné části. Ty se liší typem povrchové úpravy, a to podle výběru zákazníka. Ke kombinovanému kameni si můžete, ale nemusíte zakoupit tvarem odpovídající rámeček.
Efektně ale mohou vypadat také dělené grilovací kameny, které jsou naopak vyrobené ze dvou různých kusů kamene. Ty mohou být oba světlé, oba tmavé nebo naopak v kontrastním barevném provedení. Finální tvar děleného pečicího kamene je vždy obdélník, ale oba kusy kamene mohou být různě velké. Dělené pečicí kameny se dodávají výhradně s rámečkem.
Speciálním druhem grilovacích kamenů jsou kameny lávové. Vyrábějí se skutečně z lávy, tedy vyvřelé sopečné horniny. Pokud se rozhodnete pro některý z lávových kamenů z kamenictví Dvořák v Telči, dostanete skvělý výrobek zhotovený z lávy těžené v lomech nedaleko italské sopky Etna.
Když budete grilovat na lávovém pečicím kameni, získáte nejen zdravě připravené a šťavnaté maso, ale i skvělý čichový zážitek navíc díky vůni ohně. Díky vynikající tepelné vodivosti můžete na lávovém kameni grilovat zároveň hned několik různých chodů, aniž by vám hrozilo, že některý z nich spálíte, případně naopak nedopečete.